Ștefan cel Mare

Biserica Sfântul Nicolae

Biserica Sfântul Nicolae

Sat Aroneanu Vezi pe hartă

Biserica „Sf. Nicolae” din satul Aroneanu (cod LMI IS-II-m-A-04098) a fost construită în anul 1594 cu sprijinul financiar al domnitorului Aron Vodă (1591-1592, 1592-1595), fiind folosite materialele (piatră, lemn etc.) adunate de Petru Șchiopul. În urma cercetărilor arheologice s-a constatat că biserica lui Aron Vodă a fost construită pe fundațiile vechii biserici zidite de Alexandru Lăpușneanu. Această ipoteză este demonstrată de fundația unitară a bisericii, care a aparținut inițial unui lăcaș cu pridvorul închis. Noua construcție a avut pridvor deschis, cu zidărie numai pe colțurile de vest și cu coloane ce sprijineau arcele de susținere de pe cele trei laturi. Peretele despărțitor dintre naos și pronaos a fost înlocuit de două coloane, având capiteluri identice cu cele de la exterior, pe care se sprijineau 3 arce.

Pe 22 septembrie 1948, înainte de sfințire, lăcașul de cult primește ca donație din partea Mitropoliei o catapeteasmă istorică, cu mențiunea: „vechea catapeteasmă a bisericii Sfântul Nicolae Domnesc din Iași, mutată la Aroneanu, care provine de la Biserica Sfântul Gheorghe a Vechii Mitropolii”.

În anul 2013 s-a obținut o finanțare din partea Uniunii Europene și a Guvernului României, pentru proiectul „Restaurare, consolidare, reabilitare Biserica Sfântul Nicolae – Aroneanu”. Prin acest proiect s-a realizat consolidarea bisericii printr-un sistem de protecție anti-seismic, aspect presupus prin realizarea unei fundații duble, atât la nivelul cotei de fundare cât și la nivelul zidurilor bisericii. După realizarea acesteia, biserica a fost desprinsă în întregime de pe vechea fundație, fiind ridicată de la sol 4 mm, cu ajutorul a 48 de cricuri hidraulice și au fost montați 48 de izolatori seismici.

Edificiul de cult a  fost pictat în întregime (310 mp) de artistul Dan Gogu, iar catapeteasma a fost restaurată de către profesorul Stelian Onica.

 

To top