Colinele Iasilor

BISERICA BUNA VESTIRE

BISERICA BUNA VESTIRE

Sat Vocotești Vezi pe hartă

Biserica din satul Vocoteşti are hramul „Buna Vestire” şi este aşezată pe platoul de Nord-Est al satului, la marginea drumului judeţean, care străbate partea de est a comunei Voineşti şi face legătura prin vest cu satul Mânjeşti, Budeşti şi cu satul Hadâmbu, ambele aparţinând de comuna Mogoşeşti.

Biserica este construită în jurul anilor 1930-1940 de catre enoriasii satului în frunte cu Gheorghe Iepure, cantaret al bisericii, inmormantat langa biserica din anul 1948.

Biserica „Buna Vestire” din localitatea Vocoteşti nu are pictură murală, întrucât ea este construită din lemn și pământ, căptuşit atât la interior cât și la exterior cu scânduri, vopsite în ulei.

Catapeteasma este din lemn de brad, adusă de la o biserică veche din parohia Hodora, cu ornamente florale, între registrele icoanelor. Pictura catapetesmei este executată în anul 1871, de pictorul Pruteanu.

Din datele care le deţine istoricul bisericii, reiese că biserica „Buna Vestire” din localitate, a avut reparaţii de întreţinere în anul 1944, cu contribuţia enoriaşilor, sub îndrumarea preotului paroh, Vasile Pleoţ (1926-1979).

 

 

To top