Ștefan cel Mare

Biserica Cimitir

Biserica Cimitir

Satul Rediu-Galian Vezi pe hartă

Biserica cu hramul “Sfinților Împărați Constantin și Elena“ din satul Rediu – Galian este construită din bârne de stejar, pe temelie de piatră, în formă de corabie. A fost construită înainte de anul 1877, anul exact al construirii fiind necunoscut.

Se presupune că este ctitoria lui Ilie Smău, Gheorghe Popovici și Gheorghe Oncu.

Catapeteasma este de lemn de tei, nedemontabilă în întregime, pictată de pictori necunoscuți. Biserica este vopsită în ulei. Biserica a fost reparată radical în anul 1886 de către Dumitru Galian.

În anul 1896, Dumitru Galian construiește o nouă biserica pe noua vatră a satului din vale. De la aceasta data, bisericuta servește numai pentru prohodirea morților și se oficiază Sfânta Liturghie o singura data pe an, cu ocazia hramului nou „Duminica Mare”.

În anul 1966, din inițiativa preotului Pavel Coman se porneste reparatia radicala a acestei biserici. Astfel, se reface clopotnița, înlocuindu-se furcile vechi, se căptușește cu scândură nouă și se învelește în întregime cu tabla galvanizată. Se reface temelia bisericii și pavajul, se îmbracă cu scandură nouă peste tot, se vopsește în ulei de două ori.

 

 

To top