Biserica „Sfânta Treime”
Sat Frenciugi Vezi pe hartă
Sat Frenciugi Vezi pe hartă
Parohia „Sfânta Treime” se află în Satul Frenciugi, Comuna Drăgușeni – Protopopiatul III Iași.
Satul Frenciugi a fost înființat din vremea lui Ștefan cel mare după bătălia cu turcii de la Podul Înalt, din anul 1475. Locuitorii satului au fost colonizați de căpitanul lui Ștefan cel Mare „Frenciug” care a primit drept răsplată de la domnitor moșia dintre Stavnic și Alexești.
Biserica cea veche a satului este construită din împletitură de nuiele de ulm, pe temelie de piatră, bătută pe ambele părți cu vălătuci și acoperită cu tablă galvanizată. Privită la exterior are un aspect simplu, iar în anul 1890 pereții exteriori au fost căptușiți cu scândură de brad, vopsită în ulei albastru. A fost reparată în anul 1960 de preotul Constantin Popescu. Biserica nu este pictată . Catapeteasma este pictată în stil moldovenesc, dar nu este sculptată, nu se cunoaște pictorul.
Pisania de la intrarea în biserică cuprinde următoarele: „Prea Sfânta Troiță este hramul acestei biserici, a cărei temelie s-au făcut cu cheltuiala cinstitului Alexandru Rîșcanu, biv vel paharnic spre iertarea păcatelor lui și a soției sale Casandra și a coconilor, Gheorghe și Maria, spre pomenire în vecii vecilor. Amin. 1781” Într-un chestionar din anul 1948 completat de preotul de atunci, Constantin Popescu, aflăm că biserica a fost sfințită în același an și că boierii erau de origine greci. De asemenea, sunt menționați ca urmași îngrijitori ai acestei biserici Iordache și Smaranda Holban. Tot în acest act se arată că biserica are 11 ha de pământ arabil în folosință. Biserica veche este transformată în muzeu, aici găsindu-se evanghelii, cărți, veșminte, costume populare de peste 80 de ani.