Ștefan cel Mare

Casa părintească a medicului Grigore T. Popa

Casa părintească a medicului Grigore T. Popa

Comuna Dănești Vezi pe hartă

Casa părintească a acad. Grigore T.Popa este situată la 500 m de biserica, pe drumul spre cimitir, pe partea stângă. Medicul Grigore T. Popa s-a născut în 1892 în Șurănești (azi satul Emil Racoviță, comuna Dănești). De specialitate anatomist Popa a lucrat la popularizarea științei moderne, la reforma sistemelor de învățământ medical și superior și, în spitalele de război, ca practicant decorat și apreciat public.

A ajutat la formarea unei generații de medici de vârf ca titular al Catedrei de Anatomie și Embriologie la Institutul de Anatomie Iași al Facultății de Medicină din Iași (1928). Valoarea descoperirilor sale din domeniul relațiilor neuroendocrine, sistemul port hipofizar, i-au asigurat o recunoaștere mondială.

Profesorul Popa este cel care l-a sfătuit pe George Emil Palade să-și continue studiile în Anglia sau America, decizie care i-a adus lui Palade Premiul Nobel. În 1936, împreuna cu Mihail Sadoveanu și George Topârceanu, a fondat revista Însemnări ieșene, publicație de prestigiu în cultura românească. În memoria marelui medic, Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași îi poartă numele, iar din anul 2011, și Școala Dănești decide să fie denumită în amintirea academicianului.

 

To top