Colinele Iasilor

Fabrica de cărămidă

Fabrica de cărămidă

Sat Lunca Cetățuii Vezi pe hartă

A fost înființată în anul 1891 de Gheorghe Duca, astăzi fiind păstrătoare de patrimoniu industrial și tehnic de valoare. După deschiderea acesteia, toate clădirile pentru depou, călători, clădiri anexe de pe linia Vaslui-Iași, Iași-Dorohoi, București-Constanța, din Râmnicul Sărat precum și multe poduri feroviare au fost idificiate numai din cărămidă roșie de Ciurea. Actualmente, fabrica de cărămidă face parte din societatea „Pheonix SA”, companie privată cu obiect de activitate producerea de confecții metalice, prelucrări mecanice, confecții textile pentru piața internă și export.

Clădirea principală cu fațada din cărămidă aparentă este prevăzută în interior cu o structură rezistentă  din lemn. De remarcat faptul că se mai păstrează încă, deși nu funcționează,  un ceas „Paul Garnier”  fabricat la Paris  și montat pe fațada clădirii . Clădirea adăpostește instalația de omogenizare și mărunțire a argilei, instalația de presare, spațiul de uscare și două cuptoare tip Hoffmann pentru arderea cărămizilor.

Clădirea este împărțită în interior pe două nivele de o structură din lemn ingenios realizată . La nivelul superior se află instalația de omogenizare și mărunțire a argilei. Mărunțirea se face într-o moară acționată electric, unde se introduce  argila umezită cu apă . Materialul rezultat ajunge la parter în instalația de presare, din care argila iese sub formă de calup şi este tăiată în forma cunoscută de cărămizi.

Clădirea direcțiunii este o casă cu ornamentații de cărămidă aparentă la ferestre. Se folosesc mai multe tipuri de cărămizi: drepte, cu suprafața curbată sau tăiate în unghi. Pe frontispiciul de la intrare se poate citi: Birourile administrației, iar partea dinspre calea ferată se află inscripția Direcțiunea. Fabrica a suferit puține schimbări de-a lungul timpului, deoarece modul în care a fost proiectată nu a permis nicio modernizare în ceea ce privește fluxul tehnologic. Singurele modernizări au fost aduse doar la partea de acționare electrică a instalațiilor de măcinare și omogenizare a argilei și la instalațiile de presare.

Fabrica de cărămizi Ciurea, reprezintă un autentic sit de arheologie industrială cu posibilități multiple de valorificare  din punct de vedere muzeal și al turismului cultural. Faptul că se conservă clădirile, utilajele și procesul tehnologic face ca această fabrică să fie unică în zona Moldovei. Organizarea de vizite educative cu grupuri de elevi de toate categoriile de vârstă poate fi atractivă, mai ales că localitatea este în afara orașului, într-o zonă pitorească cu școlile din Iași, ar fi benefică.

 

 

To top