Ștefan cel Mare

Vechea curte boierească din Negrești – azi Școala Gimnazială Mihai David

Vechea curte boierească din Negrești – azi Școala Gimnazială Mihai David

Comuna Negrești Vezi pe hartă

Prima curte boierească din Negrești a fost construită de marele sulger Ion Paladi, care a ridicat curți între 1687 și 1699, reparate apoi de fiul acestuia, Constantin Palade, proprietar al Negreștilor între 1742 și 1752. În a doua parte a secolului al XIX-lea, după transformarea Negreștiului în târg, boierii nu mai locuiesc în curtea boierească (deținută de familii precum Roset, Mavrocordat, Șuțu și Stoicescu).

În incinta curții, părăsită și părăgnită apoi de marele incendiu din 1893 se contruiește o școală de arte și meserii (școala de băieți) care funcționează timp de jumătate de secol.[1] În localul școlii de băieți, ars în 1944 și reparat în 1947 funcționează azi grădinița. Celelalte corpuri ale școlii  Gimnaziale Mihai David au fost și ele construite în incinta vechii curți boierești în 1960 (corp A), 1962 (corp B), 2004 (corp C). Înspre strada se mai păstrează o porțiune a unui zid, probabil al curții boierești.

Școala are un modest colț muzeistic cu obiecte și resturi ceramice, unele piese din metal, descoperite pe raza localității. De asemenea, există și un colț numismatic. Acestea sunt realizate de profesorul de istorie Gică Scarlat împreună cu elevii. La Școala Gimnazială se află amplasat bustul patronului spiritual, geograful Mihai David, rector al Universității din Iași în anii 1940.[2]

[1] https://bibliotecang.webnode.ro/istorie-%C5%9Fi-memorie-local%C4%832/

[2] http://www.scmd.ro/index.php/sample-sites-2/istoricul-scolii

To top