Stejarii Argintii

GAL Stejarii Argintii

GAL Stejarii Argintii

Stejarii Argintii

Teritoriul Grupului de Acţiune Locală Stejarii Argintii este situat în judeţul Iaşi și este format din 6 unități administrative care au în componență următoarele sate:

  • Comuna MIROSLAVA: Balciu, Brătuleni, Ciurbești, Cornești, Dancaș, Găureni, Horpaz, Miroslava, Proselnici, Uricani, Valea Adâncă, Valea Ursului și Vorovești
  • Comuna LEȚCANI: Bogonos, Cogeasca, Cucuteni și Lețcani
  • Comuna DUMEȘTI: Banu, Chilișoaia, Dumești, Hoisești și Păușești
  • Comuna POPEȘTI: Doroșcani, Hărpășești, Obrijeni, Pădureni, Popești și Vama
  • Comuna Mădârjac: Bojila, Frumușica și Mădârjac
  • Comuna Horlești: Bogdănești, Scoposeni și Horlești

Teritoriul GAL Stejarii Argintii este vecin direct cu municipiul Iași, prin comuna Miroslava și comuna Lețcani. Comunele Miroslava și comuna Lețcani fac parte din Zona Metropolitană Iași, înființată în anul 2004.

Suprafața totală a teritoriului este de 386.87 km2, iar populația totală este de 31.686 locuitori (conform Recensământului Populației și al Locuințelor din anul 2011, date oficiale care provin de la I.N.S.).

Densitatea populației calculată cu valorile din Recensământul Populației din anul 2011 este de 81.90 locuitori/km2.

Teritoriul Grupului de Acţiune Locală Stejarii Argintii cuprinde un important patrimoniu cultural: situri arheologice, case de locuit tradiționale, muzee, biserici si palate.  Pe parcursul unui an calendaristic în comunele Miroslava, Dumești, Popești, Mădârjac, Horlești si Lețcani au loc numeroase evenimente cultural – turistice. Printre cele mai importante evenimente  cultural –turistice se număra Sărbătoarea Iei de la Miroslava.  Este un eveniment la care participă numeroși vizitatori. În cadrul acestuia au loc Parada portului Popular, Șezătoarea, Vizitarea Muzeului Etnografic al Agriculturii din Moldova (Palatul Sturdza din Miroslava). Evenimentul poate deveni unul emblematic pentru teritoriul  GAL-ului prin participarea tuturor comunelor.

Pe de alta parte, există  o natură splendidă și intactă. Pădurea Uricani, arie protejata de interes științific național, și Rezervația Floristică Valea lui David sunt atracții pentru vizitatori. În Pădurea Uricani este amenajat singurul traseu cicloturistic din zonă.  Rețeaua hidrologica este bogată. Cuprinde numeroase lacuri și iazuri cum ar fi Ciurbești și Ezăreni aflate în comuna Miroslava dar și cele din comuna Dumești. Pescuitul sportiv este organizat. Exista si un parc zoologic la Dumesti, unic în județul Iași.

Nu în ultimul rând, în multe din sate pot fi găsiți producători de legume, fructe și produse alimentare. Este important de menționat că La Liceul din Miroslava se prepară dulceaţă de ardei iute, dulceaţă de ceapă şi de morcovi. Mihail Kogălniceanu, fost elev la Miroslava, a scris ulterior, împreună cu C. Negruzzi, cartea –  200 de reţete cercate de bucătărie românească şi alte trebi gospodăreşti. Cartea de bucate a lui Kogălniceanu şi Negruzzi a avut un succes de public apreciabil pentru acele timpuri. Nu doar că s-au tras, într-un interval foarte scurt de timp, trei ediţii (1841, 1842, 1846), dar cel puţin primele două s-au vândut în câte o mie de exemplare. Cartea a fost reeditată recent de editura Junimea din Iaşi.

To top