Colinele Iasilor

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Sat Voinești Vezi pe hartă

În anul 1834, spătarul Ianachi Negruzzi a construit în apropierea conacului o biserică din cărămidă pe temelie de piatră. Anterior, în apropierea bisericii, a existat o altă biserică mai veche, din care nu se mai păstrează decât locul unde se afla Sfânta Masă, deasupra căreia se înalță o troiță din piatră și lemn de stejar.

Actuala biserică își trage ființa dintr-o altă biserică mai veche, ce a fost aproape pe același loc și din care nu se mai păstrează decât locul unde a fost sfânta masa, deasupra căreia se înalță o troiță din piatră și lemn de stejar.

Decorația exterioară a bisericii este simplă, având formă de corabie pe plan pasilical, cu acoperișul în formă șarpantă învelit cu tablă galvanizată.

În această biserică au fost înmormântați mai mulți membri ai familiei boierești Negruzzi: serdarul Iorgu Anastasie Voinescu (decedat la 64 ani), spătarul Ianachi Negruzzi (1799 – 29 iunie 1836), Zoe A. Negruzzi, născută Rosetti (1846 – 4 august 1868), Scarlat Alexandru Negruzzi (decedat la 10 octombrie 1868, la vârsta de 3 luni) și copiii Ecaterina, Eduard și Ioan Negruzzi.

 

To top