Biserica Cuvioasa Parascheva
Sat Glodenii Gândului Vezi pe hartă
Sat Glodenii Gândului Vezi pe hartă
Satul Glodenii Gândului face parte din comuna Țibănești și se află la o distanță de 45 de kilometri față de municipiul Iași. Este o așezare destul de noua de cca. 130 de ani, numele satului fiind preluat de la primul om care si-a construit o așezare gospodăreasca aici și anume Glodeanu. I s-a spus Glodenii Gândului pentru a se deosebi de satul Glodeni din zona Negrești – Vaslui.
Piatra de temelie a bisericii din sat a fost pusă la inițiativă Pr. Alexandru Popa și a unui grup de gospodari, cu aprobarea P.S. Episcop Teofil Herineanu în anul 1949. Satul era filie a parohiei Țibănești și făcea parte în acel moment din Episcopia Romanului și a Hușilor.
Neavând putere financiara, locuitorii s-au gândit să ridice biserica din chirpici. După ce a fost pusă temelia viitoarei biserici s-a constatat ca materialele pot fi procurate cu ușurință din cariera de piatra din satul Suhuleț, com. Tansa. Piatra a fost transportată prin muncă voluntară, lucrarea fiind executată de meșteri pietrari din Tansa. Finalul a rezultat cu o frumoasă biserică cioplită în piatră.
Contribuția benevola a credincioșilor nu a fost suficientă, finalizarea construcției, fiind asigurată cu sprijinul Episcopiei Romanului și a Hușilor, sub îndrumarea P.S. Partenie Ciopron.
Sfințirea bisericii a fost în toamna anului 1960 de către P.S. Partenie Ciopron.
Biserica are forma de navă, cu un pridvor de coloane în față din care se intră în pronaos, iar în interior are formă de cruce. Are un singur turn în față, din piatra cioplita, care îndeplinește și rolul de clopotniță. Clopotul, modest ca greutate are însă o rezonanță deosebită fiind recunoscut în zonă pentru îndepărtarea norilor și a grindinei.
Biserica a fost pictată de două ori, în timp pictura s-a deteriorat astfel încât în prezent biserica s-a repictat. Catapeteasma a fost și ea schimbată și împodobită cu icoane noi, biserica fiind renovată în interior.
În curtea bisericii se află și o casă socială și biblioteca parohială sfințite pe data de 5 iulie 2014 de către I.P.S. Teofan.
Pe data de 1 septembrie 2019, biserica a fost nesfințită de către P.S. Calinic Botoșăneanul.
În prezent, se efectuează lucrări de reabilitare a casei sociale, a casei parohiale și a capelei mortuare.