Biserica de lemn cu hramul Cuvioasa Parascheva
Comuna Miroslovești Vezi pe hartă
Comuna Miroslovești Vezi pe hartă
Biserica de lemn cu hramul Cuvioasa Paraschiva din satul Miroslovești, comuna Miroslovești este inclusă în lista monumentelor istorice sub codul LMI IS-II-m-B-04205.
Biserica a fost construită în partea nouă a satului, „în Năvrăpești, în bâtca dealului”, deasupra râului Moldova, cu hramul Sf. Cuvioasa Paraschiva în anul 1756, fapt consemnat într-o inscripție deasupra intrării. Aceasta prezintă trăsăturile specifice stilului moldovenesc, distinse în cupola boltită peste nava și absidele laterale. De asemenea se mai remarcă cele
trei registre cioplite cu mult efect jur-împrejurul butei bisericii: un brâu în funie dublat de o undă a apei peste talpă, un brâu median de cruci cioplite în relief și un rând de ocnițe sub streșini.
Decorația exterioară se intensifică în jurul locurilor de trecere dintr-o încăpere la alta. Se disting astfel stâlpii și grinzile pridvorului, portalul de intrare, decorația bogată peste golurile dintre tinda femeilor și biserica bărbaților, culminând cu iconostasul bogat decorat ce separă altarul de restul bisericii. Ferestrele originale nu sunt lipsite nici ele de decor, fiind încadrate de mici scobituri „în unghie”.
„Bătrânii spun că demult aici erau păduri uriașe de fag și stejar. De-acolo s-a luat lemn pentru biserică, iar bârnele sunt cât pereţii de lungi. Lemnarii spun că stejarul, tăiat la o anumită vârstă, are viaţă lungă în orice construcţie“, spune părintele Liviu Siminciuc