Biserica Izvorul Tămăduirii
Sat Războieni Vezi pe hartă
Sat Războieni Vezi pe hartă
Acțiunile de construire a bisericii a debutat în 24 decembrie 1979 (cf. chitanta) cu aducerea de către salariații navetiști din sat a unui clopot de 200 kg, ce a fost instalat pentru început în gospodăria domnului epitrop Moraru Gh. Vasile. De acolo acest clopot a sunat întâia oara în 1980 la înmormântarea bătrânului Bors D. Gheorghe.
Apoi a fost cumpărată o casă bătrânească de domnul epitrop Moraru Gh. Vasile de la domnul Bors V. Constantin (d. 2006) , in data de 10. 02. 1980 (cf. chitanta) . Această casă bătrânească a fost împărțită pentru a sluji preotul pe orice vreme și a fost instalată clopotnița în curtea capelei.
Situația a continuat până în primăvara anului 1981, când obștea satului a hotărât construirea unei Sfinte Biserici după necesitățile satului (150 de familii) sub conducerea preotului paroh (cf. declarației obștie din 18. 01. 1980) Curtean Ioan-Zaharie. Lucrările pentru aceasta biserica nouă au demarat în primăvara anului 1982, în spatele vechii capele.
Odată cu turnarea fundației la biserica noua, au început presiunile din partea organelor de stat, pentru sistarea și demolarea clădirii. Persecuțiile celor ce lucrau, conduși de domnul epitrop Moraru Gh. Vasile, au culminat cu urmăriri pe schele, amenințări și înjuri, iar în final cu acționarea în judecată de către Primăria Țibănești a preotului paroh Curtean I. Zaharie. Aceasta prigoana s-a încheiat cu hotărârea sentinței civile nr. 10258 (cf. original) , prin care s-a amendat lipsa de autorizație a lucrării.
Lucrările au continuat zi și noapte în anii 1983-1984 cu banii acordați și munca voluntară a enoriașilor conduși de paroh și Consiliul Parohial.
În anul 1984, domnul epitrop Moraru Gh. Vasile, după îndelungi eforturi financiare, munca și supraveghere a lucrării pas cu pas, a hotărât să comande lucrarea pentru catapeteasma (tron arhieresc, icoane, analog, strana Mântuitorului, troița, sculptura și pictura) domnului Fanaloaie Gheorghe din Cornu-Luncii, jud Suceava (cf. original) . Domnul epitrop a comandat pictura aplicată de pe pereți, la care un rol deosebit l-a avut familia Câmpeanu Dumitru și Maria, și de asemenea a lucrat stranele din interiorul bisericii.
În vara anului 1984 s-au încheiat toate lucrările, iar preotul Curtean Ioan-Zaharie a fost transferat disciplinar din lipsa autorizației de construcție.
In prezent parohia este păstorita cu vrednicie de preotul Branzei Vasile, care continua activitatea de sporire a patrimoniului parohiei. Astfel, s-a construit o casa parohiala din cărămidă un rol important avândul-l domnul epitrop Popa Neculai și domnul cântăreț Muntianu E. Constantin.
Pe data de 14 octombrie 2010 a fost pornita lucrarea de pictura a bisericii, lucrare la care contribuie toti enoriasii si binevoitorii.