Stejarii Argintii

Biserica „Schimbarea la Față”

Biserica „Schimbarea la Față”

Cucuteni

Biserica „Schimbarea la Față” din Cucuteni este un lăcaș de cult ortodox construit în jurul anului 1777 în satul Cucuteni din comuna Lețcani (județul Iași).

Biserica „Schimbarea la Față” din Cucuteni a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015 la numărul 1359, având codul de clasificare cod LMI IS-II-m-B-04139.

În interiorul bisericii au fost înmormântaţi mai mulţi boieri înrudiţi cu familia ctitorului boierul Matei Cantacuzino-Deleanu.

Biserica „Schimbarea la Faţă” din Cucuteni se remarcă prin simplitatea construcţiei şi sobrietatea decorativă, fiind construită în stil baroc cu elemente ale stilului moldovenesc. Ea are formă de cruce, cu absidele laterale şi absida altarului de formă semicirculară şi cu turnul-clopotniţă de formă pătrată înălţat deasupra exonartexului. Deasupra naosului se află o turlă octogonală de înălţime redusă. Biserica are o lungime de 31 de metri, o înălţime de 24 metri de la temelie până la cornişă şi o grosime a zidurilor de doi metri. Edificiul este încadrat în partea de vest de două contraforturi.

To top