Siret Moldova

Biserica Sf. Arh. Mihail și Gavril

Biserica Sf. Arh. Mihail și Gavril

Sat Zlodica Vezi pe hartă

Biserica monument istoric (LMI: IS-II-m-B-04273) cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavril” a fost construită la 1666. Anul construcției a fost estimat în urma unei analize dendrologice a bârnelor de stejar folosite la structură. Se crede că Enache Bătrânul ar fi ctitorul bisericii.

Este sigura biserică de lemn – monument istoric din județul Iași în care încă se slujește. Planul bisericii este unul obișnuit, cu pronaos, naos și altar, însă prezintă o particularitate arhitecturală. Între pronaos și naos există o despărâitură de lemn care seamănă cu o catapeteasmă. Aceasta există încă din timpul construcției și nu este specifică zonei.

Catapeteasma nu este cea originală, ci a fost adusă de la un vechi schit care se afla în viile Cotnari. În cel de-al Doilea Război Mondial, soldații din armata sovietică au transformat-o în grajd și ocazional trăgeau cu gloanțe în cruce și în icoane pentru a-și testa ținta. Încă se observă găurile de la gloanțe.

Pictura datează din secolele XVII – XVIII și sunt de influență rusească. Geamurile bisericii sunt împodobite cu frumoase sculpturi în lemn. [1]

[1] Informații puse la dispoziție de preotul paroh Argatu Gabriel

To top