Cetatea – Dealul Cătălina
Comuna Cotnari Vezi pe hartă
Comuna Cotnari Vezi pe hartă
Cod RAN: 96487.02
Cod LMI: Fără cod
Amplasament: La marginea de NV a satului
Datare: Hallstatt (înc. sec. IV a. Chr.) – Cetate, La Tène târziu (sec. II – III) – Cetate
Cetatea traco-getică Cătălina este o una dintre cele mai importante descoperiri din această zonă a țării. A fost o veche vatră de locuire rurală și citadină, fortificație și punct strategic de observare și apărare, un adevărat centru politic și militar al civilizației traco-getice. Aflată la 395m altitudine, domină cu mai bine de 200m diferență de nivel zonele înconjurătoare, oferind o excelentă vizibilitate în toate direcțiile.
Între 1967-1985, cetatea a fost cercetată amănunțit de arheologul Adrian C. Florescu. În 1985 au început lucrările de conservare in situ a Cetății traco-getice Cătălina. Ea a fost acoperită cu o învelitoare din fibră de sticlă, cu boltă în formă de semihiperboloid (60m x 20m), o lucrare unicat la acea vreme.[1]
În zona Cotnarilor ar fi existat, în perioada getică, un important centru de putere format din următoarele cetăți: cea de pe Dealul Cătălina, cea de la Buhalnița – „Cetate”, cea din vatra satului Horodiștea, cele din zona localității Scobinți – „Dealul lui Vodă” și „Dealul Basaraba”, la care s-ar adăuga și cetatea de la Todirești – „Dealul Șanțurilor”. Din analizele ulterioare s-a constata că fortificația de pe Dealul Cătălina, denumită incinta A, face corp comun cu cea din vatra satului Horodiștea (incinta B), rezultând o singură cetate de peste 70 ha. În interiorul incintei A, densitatea vestigiilor este redusă.
[1] Monografia Comunei Cotnari, Dumitru V. Isac