Comuna Mădârjac
Comuna Mădârjac
Comuna Mădârjac
Comuna este formată din trei sate: Mădârjac, Bojila și Frumușica.
Obiective de interes local:
Comuna Mădârjac a luat ființă în anul 1908 prin dezlipirea celor trei sate din comuna Popești.
Două obiective din comuna Mădârjac sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași ca monumente de interes local, ambele aflate în satul Mădârjac și clasificate ca monumente de arhitectură: biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” (1785) și biserica de lemn „Sfântul Grigore Bogoslovul” (1816).
În privința satului Bojila se afirmă că locuitorii sunt urmași ai răzeșilor originari din așezarea Românești. Satul a aparținut la un moment dat boierului Anghelescu, proprietar al moșiei Bojila.
In comuna Mădârjac au existat anumite tradiții ce au dispărut dar care pot fi reluate pentru a reînoda firul tradițiilor și pentru a deveni un punct de interes din punct de vedere etnografic dar și pentru vizitatori. Duminica se organiza Hora Satului și se respecta o anumită rânduială: sărba, hora, ruseasca, ciobănașul. Se mai păstrează însă numeroase obiceiuri legate de sărbătorile de iarnă și de Anul Nou: Capra, Ursul, Căluțul, uratul, colindatul, semănatul.
În centrul comunei Mădârjac există un monument dedicat eroilor din Războiul de Independență din anul 1877, celor căzuți in Primul și în Cel De-al Doilea Război Mondial. Monumentul este reprezentat de o femeie cu o floare în mâna dreaptă ce semnifică Libertatea. In partea laterala, dreapta, este o frescă din bronz. Monumentul a fost realizat de cunoscutul artist plastic Iftimie Bârleanu. Fără îndoiala este un monument unic ce merita pus în valoare.
Iftimie Bârleanu a fost unul dintre sculptorii ce au impresionat prin forță și expresivitate artistică. Printre lucrarile sale se numără statuia ecvestra a lui Ștefan cel Mare de la Suceava , statuia lui Ștefan cel Mare de la Vaslui, statuia Mitropolitului Dosoftei de la Iași, bustul lui Ion Creanga de la Bojdeuca din Copou. Femeia din bronz realizata de Bârleanușsi pe care o descoperim astăzi în Mădârjac a fost prezentată în anul 1980 la o expoziție la Moscova primind medalia de aur. Comuna dar si GAL-ul Stejarii Argintii au șansa extraordinară de a avea pe teritoriu un monument ce merită cunoscut si pus în valoare. Multe orașe din România și-ar dori cu siguranță o lucrare a marelui artist Iftimie Bârleanu.
Drumul ce leaga comuna Popești de Mădârjac poate atrage numeroși vizitatori. Drumul asfaltat trece prin mijlocul pădurii ceea ce este o atracție mai ales pentru bicicliști. De asemenea, în padurea din Mădârjac se pot amenaja trasee cicloturistice. Există posibilități de cazare la Stațiunea de Cercetări Geografice și Monitorizarea Calității Mediului aflată chiar în comună. Activitatea de bază a Stațiunii de Cercetări Fizico-Geografice și de Monitorizare a Calității Mediului – Mădârjac se axează pe cele două mari direcții: cercetarea științifică și activitatea didactică. Cadrul fizico-geografic de excepție, extrem de diversificat din punctul de vedere al reliefului, hidrografiei, climei, vegetaţiei şi solurilor și cel uman geografic recomandă această stațiune ca un veritabil „laborator de teren” pentru cercetarea aplicată specifică domeniului geoștiințelor.