Comuna Popești
Comuna Popești
Comuna Popești
Comuna Popești este formata din satele Popești, Obrijeni, Doroșcani, Hărpășești și Vama.
Obiective de interes local:
Unsprezece obiective din comuna Popești sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași ca monumente de interes local.
Cinci dintre acestea sunt situri arheologice: situl din „Dealul Gagea” de la nord-nord-est de satul Doroșcani; situl din „Dealul Viilor” aflat la 3,5 km nord de același sat; situl de la „Gropul Morii” de la 1 km nord-est de satul Hărpășești; situl „din Sărături”, de la 1,5 km est-nord-est de Popești; și situl de „la Movilă”, de la 1 km sud de același sat.
Celelalte șase sunt clasificate ca monumente de arhitectură: biserica „Sfântul Nicolae” (1857) de la Doroșcani; biserica „Sfinții Împărați” (1833) din Hărpășești; biserica de lemn „Sfântul Gheorghe” (1780) din Roșcani; biserica de lemn „Sfântul Dumitru” (1835); Biserica de lemn „Sfânta Treime” (1700) din Popești; și ansamblul conacului Cantacuzino-Pașcanu (secolul al XVIII-lea), ansamblu aflat în satul Popești și format din conacul propriu-zis și biserica „Sfântul Ilie” (1776).
Principalele atractii le constituie bisericile vechi si domeniul Sturdza. Ca și la Miroslava în comuna Popești ne vom întalni cu familia princiară Sturdza -Mavrocordat.
Palatul din comuna Popești este construit de Alexandru Mavrocordat în anul 1881. Olga Mavrocordat, ce avea sa devină prin căsătorie Sturdza, este una dintre figurile importante din perioada interbelică. Palatul din Popești avea sa fie confiscat de stat în perioada comunistă. Printr-un decret al Consiliului de Miniștri din 1949 Palatul, anexele si parcul au trecut în administrarea Directiei Sanitare iar alte cladiri au fost trecute in subordinea Direcției Gospodariilor Agricole de Stat. Ulterior ele vor fi trecute în administrarea G.A.C. Popești.
Domeniul a fost retrocedat familiei Princiare Sturdza după căderea regimului comunist. Principala atracție o reprezintă Palatul. El poate fi vizitat doar cu acordul familiei moștenitoare. Turnul de Apa Hărpășești ce a fost construit pe domeniul Conacului Rusovici ar putea fi un punct de interes pentru vizitatori. El a ajuns în urma retrocedărilor pe o proprietate privată însa merită pus în valoare, reparat și conservat.
In comuna Popești regăsim vechi biserici ce prezintă interes din punct de vedere istoric. Biserica Sfântul Ilie este una dintre ele. Nu este cunoscută cu certitudine data la care a fost începută construcția. Totuși, într-un scurt istoric din anul 1934, preotul paroh Neculai Butescu amintea de un pomelnic de pe la 1760 in care erau pomeniți Constantin Stolnic, Ilinca Palade si mama lor Varvara. În biserică sunt și mormintele Principelui Gheorghe Alexandru Mavrocordat decedat în anul 1907 și a Principesei Lucia Cantacuzino – Pașcanu decedata în 1930. Placa funerara este identică cu cea de la biserica din Miroslava unde se afla mormântul Princepelui Mavrocordat, tatal Principesei Olga Sturdza Mavrocordat, decedat in anul 1907 la Paris.