Dealurile Bohotinului

Fortificația Antică de la Moșna, punct Cetățuia

Fortificația Antică de la Moșna, punct Cetățuia

Sat Moșna Vezi pe hartă

La un kilometru de satul Moșna, în pădurea din nord, pe colina dealului, se regăsește Fortificația Dacică din punctul Cetățuia. Cu o suprafață de circa 9 km, cu o formă aproape pentagonală, apărată natural și cu ajutorul valurilor și a șanțurilor adâncite, fortificația prezintă urme de locuire din perioada dacică și predacică. În acest loc au fost identificate elemente de ceramică bastarnic și amfore cosiene ce demonstrează locuirea în secolele III-II î.e.n. În perimetrul cetății au fost identificate piese de silex, obiecte de bronz și fier.

Cetatea de la Moșna reprezintă un loc cu o simbolistică aparte pentru comunitatea din Moșna. Evenimente culturale, dar și plimbările în natură sunt deseori asociate cu fortificația de la Moșna, ce dorește a pune în valoare acest loc mai puțin cunoscut. S-au realizat câteva reconstituiri de lupte între daci și romani cu ajutorul Asociației Culturale Geto-Dacii din Moldova.

Mai menționăm Movila tumulară probabil dacică sau chiar mai veche, din punctul Dâmbul Amezii (Valea lui Vodă) dinspre satul Isaiia.

 

To top