Colinele Iasilor

Muzeul etnografic „Garajul cu Amintiri”

Muzeul etnografic „Garajul cu Amintiri”

Sat Pietrăria Vezi pe hartă

Muzeul etnografic „Garajul cu Amintiri” este situat în satul Pietrărie, comuna Bârnova, la nici un km distanță de șoseaua principală, pe partea stângă a sensului de deplasare, la 500 m distanță de Rezervația paleontologică Repedea și la 2 km distanță de Mănăstirea Bârnova (monument istoric, construcție din secolul al XVIII-lea).

În cele două încăperi ale „Garajului cu Amintiri”, obiectele sunt expuse în funcție de materialul din care au fost confecționate sau destinație, fie pe rafturi, fie pe pardoseală. Se regăsesc obiecte din ceramică a căror vechime variază între 20 și 200 de ani, obiecte confecționate din diverse împletituri din papură, pănuși de porumb, nuiele (de exemplu, coșuri pentru piață, pălării din paie), obiecte textile, obiecte utilizate în menaj, obiecte din lemn (de exemplu, vase de păstrat lichide mărunte, așa-numitele ”coșe”), scule mici utilizate în gospodărie, scule utilizate în prelucrarea lemnului, obiecte mici utilizate în scop agricol.

Odaia țărănească de locuit, amenajată în ton cu specificul traiului la țară ale vremurilor trecute, aduce aminte de Bojdeuca lui Creangă de pe Țicău. Un pat micuț, cuptorul de după sobă, soba cu plita șirală, blidarul, măsuța sunt obiectele care făceau ca încăperea să prindă viață. Nu lipsesc ceaunul, leagănul pruncilor și pisica din cotruță sau războiul de țesut la care gospodina casei se așeza la final de zi, după ce termina cu treburile din bucătărie.

 

 

 

To top