Podgoria Cotnari
Comuna Cotnari Vezi pe hartă
Comuna Cotnari Vezi pe hartă
Podgoria Cotnari poartă istoria de peste 2000 de ani a unui tărâm legendar și tradiția neîntreruptă de producere a unui vin autentic românesc, sinonim cu excelența meșteșugului vinificării. Aşa se face că prima distincţie internaţională a fost obţinută în vremurile domnitorului Al. I. Cuza.
Podgoria Cotnari este renumită în special pentru soiurile tradiționale albe: Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească și Fetească Albă, cărora li s-au alăturat Busuioaca (vinificată rose) și Feteasca Neagră, pentru soiuri roșii. Plantațiile de la Cotnari urmăresc o densitate mică a plantelor, o distanță mare între rânduri, ceea ce permite o circulare eficientă a aerului și efectuarea lucrărilor cu utilaje moderne. Vinul de Cotnari are nevoie de o maturare în tihnă, în budane de stejar, timp de până la 2 ani. Apoi, este îmbuteliat sau păstrat în vinotecă pentru a bucura cu buchetul său generaţii viitoare.
Nu este moment în viaţa unui om în care vinul de Cotnari să nu îi fie alături. Acompaniază cu succes bucate din cele mai alese, de la feluri principale, până la desert. Reprezintă un cadou de suflet, surprinzător şi întodeauna de bun gust. Vinul de Cotnari nu se bea. El se degustă. El este promisiune divină. Atunci când însoțește un ospăț de durată, băut cumpătat, dezvoltă reacții nobile, uimitoare.[1]