Stejarii Argintii

Satul Ciurbești

Satul Ciurbești

Comuna Miroslava

Satul  reprezintă un veritabil punct de atracție. Pe de o parte, este iazul de 154 de ha. Pe de alta parte, dealurile oferă o priveliște deosebita asupra satului și iazului.  Primăria Miroslava valorifică potențialul turistic investind în infrastructură , susținând sărbătoarea satului și a ansamblului Ciurbeștenii, redeschiderea muzeului în clădirea reparată capital a școlii.

Ansamblul a fost prezent la Muzeul Satului Dimitie Gusti din București la decernarea titlui de Sat Cultural al României. De asemenea a participat cu Șezătoarea la numeroase manifestări culturale importante din România și din Republica Moldova.

Pe de altă parte, în Ciurbești se află case vechi, tradiționale, specifice arealului geografic, bine întreținute, ce stârnesc interesul vizitatorilor. Una dintre case se află aproape de lac (casa familiei Orzu este descrisă și fotografiată în lucrarea Miroslava. Memoria Timpului. Marturii de la inceputul secolului XX., Editura TIPOMOLDOVA, Colecția Academica, autor Ștefan Susai).

Ciurbeștiul are o biserică de lemn construită în anul 1806. Biserica Sfântul Nicolae  are un patrimoniu bogat: icoane, clopote și obiecte de cult (potir și disc) din sec. al XIX-lea, precum și Evanghelie ferecată în argint din 1928.

La Ciurbești a existat un Muzeu al Satului ce și-a închis temporar activitatea in urma reparației capitale a școlii din sat. El urmează să fie redeschis în scurt timp cu susținerea Primăriei Miroslava. Pe de altă parte, există un muzeu particular, funcțional, în casa doamnei Constanța Olaru. Muzeul poate fi vizitat și, prin multitudinea de obiecte, reflectă viața satului. Asociația Ciurbeștenii organizeaza anual Hramul Satului, Șezatori, confecționează cămăși tradiționale. Sărbătorile de la Ciurbești pun în valoare și bucătăria tradițională.

To top