Dealurile Bohotinului

Situl arheologic de la Isaiia – Balta Popii

Situl arheologic de la Isaiia – Balta Popii

Isaiia Vezi pe hartă

Cod RAN: 98710.01

Cod LMI: –

Amplasament: Situl se află la est de pădurea Curăţitura şi la sud de pădurea Marmora, la 3 km nord-est de satul Isaiia şi 1,5 km nord de satul Zberoaia, aproape de confluenţa pârâului Bohotin cu râul Jijia.

Tip: așezare și necropolă

Datare: Neolitic (ceramica liniară, Precucuteni), epoca bronzului, Hallstatt A,epoca migrațiilor timpurii, epoca medievală, epoca modernă.  Necropola – La Tene târziu (sec. IV-II î.Hr)

În cadrul acestui sit, profesorul și arheologul Vicu Merlan a descoperit în 1998 un important tezaur de statuete (în interiorului unui vas de lut ars) și fragmente a două mese de altar, cu o vechime de 7000 de ani. Tezaurul era compus din 21 de zeități, ce erau de fapt 21 de ipostaze divine ale Marii Zeițe Mamă, zeița fecundității şi fertilității.

Alături de acestea se găseau 21 de falusuri miniaturale din lut ars, reprezentări ale contra părții masculine. 13 dintre statuete dispuneau de tronuri. Așadar, cele 13 “zeități” ofereau inițierea profanilor prin intermediul șamanului comunității, în marile mistere ale Macrocosmosului. În recipient erau şi 42 de cariopse din lut ars (simboluri ale fertilității, ale yoni-ului feminin)[1]. Inițial descoperirea a fost expusă la Palatul Culturii din Iași, iar astăzi reprezintă una dintre atracțiile principale ale Muzeului Civilizației Cucuteni din cadrul Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Tezaurul a primit denumirea de ”Zeițele de la Isaiia”.

[1] https://www.redescoperaistoria.ro/2014/01/20/interviu-arheologul-vicu-merlan-si-zeitele-de-la-isaiia/

To top