Producători locali – Comuna Bivolari
Comuna Bivolari Vezi pe hartă
Comuna Bivolari Vezi pe hartă
Timp de 100 de ani, localitatea Bivolari a fost un târg numit „Târgul Bivolari”, situat la jumătatea distanței dintre orașul Iași și orașul Ștefănești (jud. Botoșani). Aici staționau peste noapte negustorii (transportatori cu bivoli) care treceau pe acest drum pentru a-și vinde marfa sau pentru a realiza schimburi de mărfuri cu alte țări (ex. Polonia, Turcia – măsline, ulei etc).
Domeniile Lungu/ Crama Hermeziu Bivolari
Ferma de la Bivolari a fost înființată în 2001 și se întinde pe o suprafață de 2000 de hectare. Aceasta susține activități în 5 domenii principale, și anume: viticultură, horticultură, agricultură, zootehnie și turism. Domeniile Lungu utilizează tehnologii performante în metodele de cultivare, recoltare, prelucrare și depozitare, pentru a obține produse de calitate. Grupul de firme Domeniile Lungu are în componență 130 angajați permanenți și 5 societăți comerciale cu capital privat, și anume AGRO INDUSTRIAL CERES SRL, LORVAS COMPANY SRL, AGRICOLA ASTRA SRL, FLAVISEM CORPORATION SRL, MITVAS TOUR SRL, SOCIETATEA AGRICOLĂ ASTRA TRIFEȘTI. În anul 2006, Domeniile Lungu au achiziționat utilaje agricole performante și au realizat investiții majore în ceea ce privește reabilitarea infrastructurii de irigații ce deservesc terenurile exploatate. În anul 2009 s-au achiziționat instalații de irigații de tip pivot și liniare (pentru o suprafață de 1000 ha) și au fost finalizate proiecte de investiții străine în ceea ce privește tehnologia cultivării cartofului (achiziționarea de material săditor de calitate superioară, investiții în depozitul de păstrare a cartofului). În 2014 s-au modernizat construcțiile existente în incinta fermelor și s-a diversificat obiectul de activitate, investind în construcția unui combinat de vinificație și a unei pensiuni turistice.
Vița de vie a început să fie cultivată în anul 2006, pe o suprafață redusă, iar în prezent ocupă 130 ha. Principalele soiuri de struguri sunt: Traminer roz, Sauvignon Blanc, Fetească Neagră, Chardonnay, Busuioacă de Bohotin, Riesling de Rhin, Fetească albă. Domeniile Lungu au obținut 7 medalii de aur pentru vinuri. Strugurii sunt culeși manual, iar în viitor firma își propune să producă și vinuri spumante.
În ceea ce privește horticultura, pe cele 30 ha de livadă se cultură pomi fructiferi precum: meri, caiși, cireși, vișini, peri, gutui. Soiurile de struguri de masă cultivate sunt: Muscat Hamburg, Muscat Adda, Cardinal, Muscat timpuriu de București, Victoria, Regina viilor, Michel Palieri și Gellum.
Producția agricolă este diversificată în culturi de porumb, cartofi, floarea-soarelui, grâu, fructe și legume și viță de vie. Cele 1800 ha irigate reprezintă cea mai mare suprafață irigată din Moldova.
O altă componentă importantă a activității la Domeniile Lungu este zootehnia. Ferma cuprinde 300 capre de lapte din specia Saanen, 500 iu, 100 porci vietnamezi, 200 păsări (curcani, cocoși), 40 struți, dar și taurine de carne (Angus Aberdeen), bivolițe cu pui, ponei și cai.
Domeniile Lungu dispun de un hotel (Hotel La Domenii), situat într-un cadru natural deosebit. Hotelul are 24 de camere, respectiv 5 apartamente, iar masa este pregătită din produsele de la fermă. În apropierea hotelului se află două iazuri cu ponton, unde se poate practica pescuitul sau se pot realiza plimbări cu hidrobicicleta. Hotelul oferă degustări de vinuri naturale produse la fermă, la Crama Hermeziu din apropiere. De asemenea, turiștii pot vizita ferma de animale.8
Contact: +40 768 120 398, contact@hotel-ladomenii.ro, www.hotel-ladomenii.ro
Ferma apicolă BzZzZ – apicultor Valentin Stan
Tabăra, Bivolari, 0723373997
Ferma este administrată de familie și a fost înființată în 2010 de Valentin Stan. Ferma are 60 de stupi de albine și poate fi vizitată. Mierea este certificată BIO. În afară de miere, ferma mai produce și ceară de albine, polen de albine și propolis, mied și alte produse.
Coord.: 47.578439, 27.413714