Codrii Pașcanilor

Producători locali – Comuna Moțca

Producători locali – Comuna Moțca

Comuna Moțca

  • Căpșuni pentru ieșeni – Sat Boureni

Produse: Fructe și legume – căpșuni, zmeură, roșii, ardei kapia, vinete, gogoșari, pepene etc. Contact: 0754501552, https://www.facebook.com/capsuni.pentruieseni, (și pe Piața Delivery)

  • Raric Gheorghe – Ceaune meșter ceaunar
  • Marchidan Costică – zis Ghibă – lucrează în fier forjat – fierărie – Moțca Deal

Costică Marchidan este fierar din tată în fiu. Costică a reușit de-a lungul timpului să își construiască un atelier de fierărie ca la carte. Are tot ce îi trebuie pentru a putea manufactura aproape orice obiect din fier forjat. Și-a diversificat activitatea și s-a orientat și către obiecte mai puțin obișnuite pentru un fierar tradițional, precum porţi din fier forjat, grilaje, balustrade, obiecte de decor sau mobilier, obiecte de artizanat pentru casa și grădină.

Comunitatea romă din Moțca

Din punct de vedere al meseriilor, rromii din Moțca sunt încadrați în categoria fierarilor și ceaunarilor. Unii meșteri din comunitate moștenesc din tată în fiu abilitățile de a crea obiecte din fier forjat, ceaune, alambice, sau bijuterii (argintari). Fierarii din Moţca produc obiecte diverse, atât de utilitate practică cât şi decorative: obiecte de utilitate agricolă (sape, lopeţi, hârleţ, furci); obiecte de utilitate casnică (cazane, ceaune, tigăi, cratiţe, etc.); potcoave pentru cai; talăngi pentru animale; clopoţei pentru cai sau pentru urat; porţi din fier forjat; balustrade din inox; elemente de feronerie.

Această comunitate poate fi inclusă în ”Ruta patrimoniului multietnic din România”.

 

To top