Producători locali – Comuna Șcheia
Comuna Șcheia
Comuna Șcheia
Atelierul de estetică și iconografie va avea loc în Muzeul satului, muzeu care este în curs de înființare în vechiul sediu al primăriei Șcheia. Pe plan moral și social rolul picturii iconografice este considerabil. Tinerii elevi învață să aprecieze valoarea proprie și în același timp respectul față de icoana veche, pictată cu atâta evlavie de meșterii iconari, dezvoltându-și seriozitatea și corectitudinea în muncă. Tinerii sunt chemați să facă o restaurare, restaurarea trecând printr-o orientare a minții și a inimii, ei devenind pe parcursul învățării artei iconografice „restauratori de oameni”.
Coordonate: 46.93057136023545, 27.511443989746923
„Satul mai păstrează case din chirpici colorate în albastru (ceriu), la ferestre cu mușcate roșii și albe, cu prispe date cu gri-albăstrui, ferestrele fiind împodobite cu briz-brizuri lucrate manual din ață. Interiorul caselor mai păstrează macaturile, cuverturile de pat, covoarele cusute manual, cu grija, la mare căutare la nunți și înmormântări. Aceste obiecte autentice m-au inspirat pentru a da viață pentru prima oara iei de Șcheia, cusută manual cu broderie florala și a catrințelor țesute în război orizontal.
Am convins un grup de fete pentru a se implica în arta confecționării costumului popular. Cu multă râvnă ele au lucrat aceste ii, de ceea amintesc numele lor ca un exemplu pentru celelalte tinere din comună: Popa Alexandra, Mardar denisa, Panainte Alina și Panainte Diana. Alături de tinere s-au alăturat și două femei: Adjudeanu Emilia și Grigoraș Elena, care au încercat să revigoreze arta țesutului, brodatului și croșetatului.” Aceste gânduri ne sunt împărtășite de artistul Carabineru Aurelia – pictor și restaurator local.
Atelierul de broderie și țesut va putea fi vizitat în cadrul Muzeului satului din Șcheia.
Coordonate: 46.93057136023545, 27.511443989746923