Siret Moldova

Hanul Andri Popa

Hanul Andri Popa

Comuna Valea Seacă Vezi pe hartă

Poezia Andrii Popa, scrisă de Vasile Alecsandri în 1843 amintește de un haiduc care timp de 7 ani a cutreierat țara fără a putea fi prins. În 1818, Mihai Cozoni, unchiul autorului a primit poruncă domnească să îl prindă pe hoț și a reușit să îl ucidă din fuga calului la Valea Seacă. Deși versurile au dorit inițial să pună în lumină faptele vitejești ale unchiului său, interpretarea modernă l-a făcut erou chiar pe haiduc.

”Cine trece-n Valea-Seaca / Cu hamgerul fara teaca / Si cu pieptul dezvelit? / Andrii-Popa cel vestit!”

Poezia a devenit faimoasă după ce trupa Phoenix a pus versurile pe muzică (de Mircea Baniciu) și s-a concentrat doar pe personajul Andrii Popa, fără a-l mai aminti pe cel care l-a capturat. Datorită succesului acelui cântec, mai multe localități Valea Seacă au dorit să îl adjudece pe celebrul haiduc. Astfel, unele voci spun că Andrii Popa ar fi fost din zona Olteniei, iar altele zic că trebuie să fi fost din zona Moldovei, întrucât de aici erau Vasile Alecsandri și unchiul său. Cea mai apropiată Vale Seacă de locul de baștină a lui Alecsandri este chiar această comună de la nord de Pașcani, motiv pentru care a și apărut aici acest Han Andrii Popa.

Totuși, cel mai plauzibil din punct de vedere istoric este că Valea Seacă din poezia lui Alecsandri face referire la Valea Seacă din Bacău, întrucât poezia a fost scrisă pe când acesta se afla la Târgu Ocna

To top