Mega-Traseul Stânca-Sculeni
Lungime traseu: 160 km
Lungime traseu: 160 km
Acest traseu a fost gândit pentru a conecta toate traseele propuse anterior într-un traseu de genul marilor trasee velo de la nivel european, trasee de sute sau chiar mii de kilometri, din care să se desprindă alte trasee, locale.
Pe lângă porțiunile de traseu care aparțin traseelor deja enumerate, acest traseu include și o serie de drumuri de legătură între ele.
Traseul a fost gândit să conecteze satul Stânca (or. Ștefănești, BT) de satul Sculeni (com. Victoria, IS), în aceste localități fiind și cele două puncte de trecere a frontierei de pe teritoriul GAL Valea Prutului.
Traseul principal are 160 km și grad de dificultate maxim (5/5) datorită distanței, a multitudinii de urcări și coborâri, precum și a diferitelor tipuri de drum. Exact la mijlocul traseului (81 km) se află Domeniile Lungu, unde există posibilitate de cazare.
Întrucât pe teritoriul județului Iași lățimea GAL Valea Prutului este mai mare, am realizat și o alternativă pentru această zonă pentru a putea include toate comunele în acest mega-traseu. Această alternativă pornește din Sculeni (com. Victoria) și se încheie în satul Tabăra (com. Bivolari).
Traseul principal
Alternativă pe teritoriul jud. Iași
Conexiuni cu GAL vecine
Cu mici drumuri de legătură care derivă din acest mega-traseu putem face conexiuni cu GAL-urile vecine, respeciv cu puncte de atracție importante sau de conectivitate feroviară din apropierea GAL Valea Prutului în ideea de a crea o continuitate a traseelor:
– prin continuarea traseului din Sculeni (com. Victoria) către satul Medeleni (cu școala amintită de Ionel Teodoreanu în La Medeleni) putem face conexiunea cu GAL Ștefan cel Mare.
– prin continuarea traseului din satul Cuza Vodă (com. Popricani) putem face conexiunea cu zona comunei Aroneanu (sat Rediu Aldei unde GAL çtefan cel Mare are bicicletele achiziționate prin proiectul QR4ALL, și sat Aroneanu, cu biserica monument istoric)
– tot din satul Cuza Vodă putem prelungi traseul către satul Cârlig unde vom întâlni Traseul celor 7 coline propus de Iași.Travel pentru a ne conecta cu Municipiul Iași.
– prin continuarea traseului din satul Stejarii (com. Țigănași) prin satul Mihail Kogălniceanu și mai departe către gara Larga Jijia din comuna Movileni, GAL Rediu-Prăjeni, putem realiza o legătură cu zona turistică Delta Moldovei
– prin continuarea traseului din satul Rădeni (com. Roșcani) pe lângă Iazul lui Dumnezeu (Mihăilă) către satul Borșa și gara Vlădeni, se realizează o nouă conexiune cu GAL Rediu-Prăjeni
– prin continuarea traseului din satul Andrieșeni, prin satul Glăvănești și apoi către gara Rediu (com. Răușeni) se realizează o conexiune cu GAL Colinele Moldovei
Printre zonele parcurse de acest traseu (inclusiv pe varianta alternativă), dar care nu se află pe celelalte trasee prezentate anterior enumerăm: