Codrii Pașcanilor

Traseu – Comuna Cristești

Traseu – Comuna Cristești

Lungime traseu: 19 km Primăria Cristeștiși

Lungime totală:19km

Diferenţă de nivel: 240 m

Altitudine maximă:417m

Relief: Deluros (cu pante de peste 10-12%)

Drum: DJ, DC (parţial asfalt, macadam), drumuriforestiere șide exploatare agricolă

Grad de dificultate: Mediu;

Tip bicicletă recomandat:eMTB,Mountain–bike/ Trekking;

Profilul biciclistului: Amator antrenat/ Familii cu copii/ Copii +12 ani

Durată de timp parcurs: 3½-4ore;

Sumar: ciclotraseul își propune să evidențieze turiștilor principalele atracții ale comunei Cristești, având ca punct de plecare centrul satului (Primăria Cristești și Biserica ortodoxă Sfinții Voievozi).

După alimentare la magazinul alimentar (punct de hidratare), traseulparcurge ulițelesatului printrecase tradiționale cu arhitectură specific locală.Trecem pe lângă o casă atipică inscripționată cuînsemnele echipei de fotbal Dinamo București, după care urcăm pe o uliță îngustă care ne scoate înimașul satului până la releu de unde putem admira satul Cristești în toată splendoarea sa. De aici,pe drumuri de exploatație agricolă și printre lanuri de cereale ne îndreptăm spre padurea CodrooPașcanilor.

Intersectând drumul asfaltat facem stânga spre Cabana Vânătorească, loc de popas șihidratare, după care ne îndreptăm spre satul Homița, un sat aflat în inima Codrilor Pașcanilor. Ajunșiîn centrul satului, unde se află și o fântână cu cumpănă tradițională, urmăm ulița satului pietruităcare ne conducela ferma Scufița din Homița, o familie de producători locali (Antim și Laura) carecultivă legumele practicând o agricultură regenerativă. După o mică degustare cu legumele Scufițeidin Homița și admirarea caselor tradiționale de pe această uliță, ne îndreptăm spre BisericaOrtodoxă din lemn, apoi pe lângă iazul din Homița coborâm pe drumul asfaltat spre satul Cristești.Înainte de a ajunge în centrul satului, facem stânga pe un drum secundar pentru a admira tunelul decale ferată.

Tot aici se află și sitularheologicde laCioatele Cristești, un loc mai puțin cunoscut. Deaici, pe drum înierbatne îndrptăm spre o stână tradițională de oi, până la Primăria Cristești, punctulfinal al ciclotraseului.

To top