Valea Prutului

Traseul – Comuna Andrieșeni

Traseul – Comuna Andrieșeni

Lungime traseu: 21 km Primăria Andrieșeni

Traseul pornește de la Primăria Andrieșeni și la principala intersecție se face la dreapta spre satul Fântânele. După 3 km ajungem la biserica veche și la școala veche din Fânânele, unde putem observa niște case tradiționale deosebite. Revenim la DJ 282F și după încă 2 km ajungem în satul Spineni.

După un scurt ocol la biserica Sf. Gheorghe revenim  la  intersecție și în scurt timp întâlnim drumul care duce către comuna Bivolari aflat în reabilitare. Continuăm 3,5 km pe drum pietruit, după care facem dreapta și parcurgem 300 m pe drum de pământ până la biserica de lemn ”Sf. Nicolae” din Iepureni, monument istoric din 1783. Traseul continuă apoi prin șesul Jijiei către dig. După ce urcăm pe dig pedalăm 3,7 km înspre amonte (nord) până ajungem la asfalt în apropierea impresionantei gării Șoldana, clădire monument istoric (1896).

După un scurt ocol pentru a admira gara revenim și mergem 1,3 km pe primul drum asfaltat din stânga spre Schitul Șoldana (mănăstire de călugări), construit în 1828 la curtea bioerească a familiei Floroaia. De acolo continuăm pe asfalt, traversăm satul Buhăeni, trecem calea ferată în dreptul haltei CF Andrieșeni și ne îndreptăm înapoi spre Andrieșeni.

Pentru a finaliza traseul va trebui să urcăm panta care ne va scoate la biserica Sf. Nicolae, actualmente în construcție, care are și un interesant paraclis din lemn, cu multe elemente sculptate și cu o frumoasă priveliște către valea Jijiei. De aici revenim la primărie pentru a încheia circuitul. La final putem poposi pentru o gustare la Pizzeria A+.

  • Lungime – 20.6 km
  • Diferență de nivel – 93 m
  • Grad de dificultate – 1/5
  • 65% asfalt și beton 35% drum pietruit sau de pământ
  • Track GPX – rb.gy/cv44b

 

To top