Izvoarele minerale de la Răducăneni
Comuna Răducăneni Vezi pe hartă
Comuna Răducăneni Vezi pe hartă
Proprietățile curative ale izvoarelor din pădurea de la Răducăneni au fost descoperite în primele decenii ale secolului XX, oamenii vorbind atunci de rolul lor „tămăduitor”. Se spune că în perioada interbelică, unii comercianți vindeau această apă ”cu paharul”, principalii clienți fiind evreii din Răducăneni. Primele analize chimice privind apele minerale de la Răducăneni au fost făcute în anii 1928 și 1929 de către Adrian Mayer și Radu Cernătescu de la Universitatea din Iași. Se pare că din 1930 s-a început și primele îmbutelieri ale apei minerale din Răducăneni. Studiul din 1930 a prof. dr. A. Techari concluzionează că ”acest izvor ar fi indicat mai ales în astmul pulmonar”.
Studiile chimice și bacteriologice efectuate inclusiv în anii ‘60-’70 au relevat faptul că apa bicarbonatată, sulfatată, calcică, magneziană și hipotonă de la Răducăneni poate trata bolile gastrointestinale, poate fi folosită în cure de diureză și pentru multe alte afectiuni.[1] Între timp, pentru că în zonă nu s-au făcut investiții, au avut loc alunecări de teren care au astupat șase, din cele șapte izvoare. Acum, a mai rămas doar un fir mic de apă.
Legenda spune că și membrii Casei Regale a României foloseau apa, în scopuri terapeutice, cumpărată de la evreii care o aduceau de la Răducăneni. De aceea, Regele Carol al II-lea a premiat apele minerale de la Răducăneni cu diploma de onoare[2]. Ion Iliescu ar fi apreciat și el apa de la izvoarele din pădure, pe vremea când era prim-secretar la Iași. „I s-au pus vreo patru feluri de apă minerală fără denumiri, doar numerotate. Când a băut apa de Răducăneni, a întrebat dacă este Borsec”, spune Gheorghe Tomulescu, fost secretar al comunei.[3]
[1] https://www.ziaruldeiasi.ro/iasi/marile-bogatii-ingropate-in-pamint-la-iasi~ni3hnq
[2] https://arhiva.bzi.ro/izvorul-de-apa-vie-din-raducaneni-foto-video-vezi-facsimile-183524
[3] idem 16